Otkrivene tajne noćnih mora

 

Otkrivene tajne noćnih mora. Gubitak voljene osobe, čudovišta koja nas proganjaju dok bespomoćno pokušavamo da pobegnemo, liftovi koji nigde ne vode – sve se ovo, između ostalog, često javlja u noćnim morama.

Za neke je skoro svaki odlazak na spavanje poput proživljavanja horor filma, dok neki tvrde da nikada nisu imali problema sa snovima.

Kako bi barem donekle pomogli osobama koje se učestalo bude u znoju i panici, naučnici su pokušali da otkriju šta se krije iza uznemirujućih snova.

Prema onome što su dosad otkrili, veruju da tajne noćnih mora, kao i same noćne more ne moraju da budu direktno povezane sa stvarnim životom, ali mogu da budu odraz emocija i briga.

Muškarci i nasilje

Pet najčešćih tema koje se provlače kroz noćne more su padanje, progon, osećaj paralisanosti, kašnjenje i smrt voljene osobe, zatim gubitak kose ili zuba, čak i među onima koji su premladi da bi ćelavili.

U istraživanju koje je sprovelo Međunarodno udruženje za proučavanje snova, otkriveno je i da muškarci najčešće imaju noćne more povezane s nasiljem ili otkazom, dok žene u snovima proganja seksualno zlostavljanje, objavljeno je u časopisu “Juropijan arhivs of sajkajatri end klinikal neurosajens”.

– Teme poput padanja, progona i paralize nisu direktno povezane sa stvarnim događajima – objašnjava jedan od istraživača dr Majkl Šredl, i dodaje da “čudovišta mogu na neki način da reflektuju neki strah od određenog zadatka koji osoba koja sanja želi da izbegne”.

Ljubavni jadi

Takođe je primećeno da gubitak kose ili zuba češće sanjaju žene, a naučnici to povezuju sa strahom od starenja, kao i padanje, što se povezuje sa zaljubljivanjem ili prekidom ljubavnog odnosa. Pad na ispitu podjednako sanjaju oba pola i obično se povezuje s nedostatkom samopouzdanja, dok se osećaj paralize u snu često javlja kada se osoba u vezi ne oseća dobro.

U studiji je učestvovalo više od dve hiljade muškaraca i žena, od čega je 48 odsto njih tvrdilo da nikada nisu imali noćne more. Jedan od deset ispitanika je izjavio da zastrašujuće snove ima nekoliko puta godišnje, a jedan od dvadeset se u panici budi gotovo svaku drugu noć.

 

Izvor: pressonline.rs, Foto: pixabay

Copy link
Powered by Social Snap