Saveti o poslu koje je možda bolje ignorisati

 

Analiziramo najčešće savete i izdvajamo četiri saveta o poslu koje je možda bolje ignorisati.

Postoje mnogi saveti za koje se smatraju da bi vam mogli pomoći u karijeri, a vrlo često dolaze od raznih stručnjaka, menadžera, šefova, kao i roditelja. Kako piše Fistful of talent, saveti su vrlo često tradicionalni i isti, ali kako godine prolaze tako i neki saveti postaju zastareli.

1. Radite ono što volite

Iako je ovo savet koji se može čuti na svakom koraku, radi se o groznom savetu. Pitate se zašto? Osim vrlo retkih i srećnih, radeći ono što volite je brzi put ka siromaštvu i frustraciji, a to znači da ćete uskoro i zamrzeti to što ste voleli. Zato razmislite želite li postati siromašni muzičar, biciklista ili planinar. Mnogo bolji savet glasi: Nemojte ostati na poslu koji mrzite duže vreme.

2. Nikada vi nemojte izneti prvu ponudu

Vrlo često, kada se dogovara visina plate na određenom poslu, naveliko se savetuje da bi prvo poslodavac trebao ponudu staviti na sto. Ali istraživanja su pokazala da osoba koja postavi prvu ponudu ima kontrolu nad pregovorima, naravno ako na početku ne krenete sa nekom ludom i iracionalnom cifrom. Situacija je slična tenisu – onaj koji je na servisu određuje tempo igre, a vi ste taj koji želi servirati.

3. Saveti vezani za format, font, kvalitet papira za CV…

Nekad je zaista bila važna fizička pojava papirne biografije. Ali mnogo godina je prošlo od tad i zaista je bilo saveta, tekstova i tema o tome kako CV – odnosno biografija treba izgledati.

4. Trebate barem godinu dana ostati na novoj poziciji (iako je ne volite)

Ovakav savet verovatno dolazi od strane roditelja koji su u svoje vreme radili 20-ak i više godina u istoj kompaniji. Danas su drugačija vremena. Ljudi ostaju duže u kancelarijama i ako duge radne sate provodite na poslu koji vas čini nesretćnim, bolje je istražiti postoje li možda druge opcije i prilike.

 

Izvor: akta.ba, Foto: unsplash

Copy link
Powered by Social Snap