Koja je idealna temperatura za rad u kancelariji

 

Zanimljivo je da temperatura vazduha na radnom mestu ima veliki uticaj na vašu produktivnost. Jasno je da svi vole raditi na prijatnoj temperaturi, ali možda nije toliko očito da samo nekoliko stepeni može značiti ogromnu razliku u produktivnosti.

Provedene su brojne studije kako bi se pronašla idealna temperatura u kancelariji. A pritom ne čudi činjenica da je zbog velikog broja studija, došlo i do puno nesuglasica.

Idealna temperatura – istraživanja

Većina istraživača je zaključila da je kancelarijska temperatura između 21 i 23 stepeni Celzijevih najbolja temperatura za maksimalnu produktivnost kancelarijskih radnika.

Ali jedna je temeljna studija sa univerziteta Cornell došla do drugačijih rezultata – oni kažu da je idealna temperatura 25 stepeni. Organizacija britanske vlade koja je zadužena za nadgledanje ovakvih stvari predlaže 23.3 stepeni. Ali i oni takođe naglašavaju da 23.3 stepena udovoljava samo 70% ljudi, tako da je nemoguće pronaći savršenu temperaturu za sve.

U čemu je stvar? Zašto se ne možemo svi složiti da je na primer 24 stepeni savršeno? Mogli bismo, ali gore navedene studije takođe pokazuju da samo nekoliko stepeni razlike može umanjiti odnosno povećati produktivnost za 5%. Dakle, otkrivanje idealne temperature može doneti značajne rezultate za sve radnike.

Uzmimo za primer istraživanje koje uzima 22 stepena kao optimalnu temperaturu, kad je produktivnost na 100%. Ako tu temperaturu povisimo ili snizimo, produktivnost opada.

Ako je povisimo:

– na 25 stepeni smo oko 98% produktivni
– 27.7 stepeni = 95%
– 30.5 stepeni = 90%
– 33.3 stepeni =85%

Ako je snizimo:

– na 19 stepeni smo oko 98% produktivni
– 17.2 stepeni = 95%
– 15 stepeni = 90%

Nažalost ne možemo jednostavno na termostat postaviti određenu temperaturu i misliti da smo sve rešili. Postoje brojni faktori koji mogu uticati na optimalnu temperaturu. Prvo treba naznačiti da pričamo o optimalnoj temperaturi, to jest, temperaturi koja bi bila najbolja za svih. Treba uzeti u obzir i:

Godišnje doba

U svakom godišnjem dobu znamo koje otprilike temperature očekivati. Takođe se naše telo prilagodi spoljašnjoj temperaturi, pa zimi možemo lakše podnositi malo hladniju kancelariju a leti malo topliju.

Odeća

Odeća ima uticaj na našu vlastitu temperaturu. Ne nose svi jednako debelu odeću, ali uvek se prilagođavamo godišnjem dobu. Zimi nosimo deblju i topliju odeću, pa nam hladnija temperatura u kancelariji neće toliko smetati, jer će nam dodatan sloj dati toplotnu izolaciju, to jest prijatniju ličnu temperaturu. Leti nosimo otvorenu i laganu odeću, koja diše, pa važi obrnuto.

Telesna masa

Zavisno od toga koliko ste teški, odnosno koliki vam je indeks telesne mase (BMI), toliko ćete imati izolacije (masti) u telu. To je kao deblja jakna koja vas greje. Ljudima sa manjim indeksom telesne mase brže postaje hladnije.

Starost

Što ste stariji (a pogotovo nakon 55. godine), postajete osetljiviji na hladnoću. Dakle, starijim radnicima više odgovara (i koristi) toplija kancelarija.

Klima odnosno geografski položaj

Vaše klimatsko odnosno geografsko područje, utiče na očekivanu temperaturu slično kao godišnje doba i odeća.

Relativna vlažnost

Nemojmo zaboraviti na vlažnost. Relativna vlažnost utiče na ličnu percepciju temperature. Ako je vlažnost visoka, vaše telo ne može lako izbaciti znoj, vazduh ne struji preko vaše kože, i svetu se čini težim. Na 30 stepeni sa niskom vlagom osećate se savršeno prijatno, ali kad je vlažnost 90% na toj temperaturi, umire vam volja za životom.

Relativna vlažnost od 40% je optimalna za prijatnost tokom cele godine. U kontinentalnom podneblju leti vazduh zna biti vlažniji, pa je nekad potreban odvlaživač vazduha (uređaj za smanjenje vlage u vazduhu), ali i sam klima uređaj donekle suši vazduh. Zimi vlažnost ponekad opada ispod prijatnog nivoa, pogotovo ako se grejete na gas. Zbog toga vam se čini da je hladnije, a isušuje vam se i koža, grlo i sinusi.

Previsoka ili preniska vlažnost utiče na vašu percepciju temperature, i prijatnosti. Zato je održavanje dobre relativne vlažnosti ključno za produktivno kancelarijsko okruženje. Ovo donosi i brojne zdravstvene prednosti.

 

Izvor: stratego.hr, Foto: Unsplash

Copy link
Powered by Social Snap