Kineski simbol pet blagoslova – značenje simbola

 

Simbol pet blagoslova je jedan od najsrećnijih i najpopularnijih simbola u kineskoj tradiciji. Takozvana kineska knjiga istorije nas uči da postoji pet osnovnih blagoslova koje svako od nas može da primi za života, a to su: dobro zdravlje, bogatstvo, dugovečnost, ljubav i poštenje. Zvuči gotovo nedostižno? Ne i za Kineze, jer oni upravo u ovom simbolu vide snagu koja je neophodna kako bi čovek najpre promenio svoje ponašanje, zatim u svoj život privukao povoljne situacije, i na kraju sve to zaokružio ličnim uspehom koji proizilazi iz dobrih misli, dobrih akcija i dobrih dela.

Najzanimljiviji deo ovog izuzetno moćnog simbola čine slepi miševi jarkocrvene boje koji su u direktnoj vezi sa pomenutim blagoslovima. Možda se slepi miš i ne smatra povoljnim predznakom na našim prostorima, ali u Kini je situacija sasvim obrnuta. Slepi miš je za njih znak naročite sreće, a u kombinaciji sa crvenom bojom – dobija sposobnost da tera zle duhove! Ne čudi onda što upravo ovaj simbol garantuje ne samo srećne okolnosti, već i stabilan porodičan život ispunjen radošću i prosperitetetom, te duboku starost koju čovek dočekuje u miru i dobrom zdravlju.

Ukoliko vam se ovaj koncept života čini zanimljivim, dovoljno će biti da se (za početak) okružite stvarima koje donose sreću. U ovom jednom simbolu, pored slepih miševa, nalazimo i manje simbole koji na dalekom Istoku predstavljaju talismane dobre sreće. Pored znaka dugovečnosti (Shou), tu su i dobro poznati životinjski simboli među kojima su najjači zmaj, feniks, i mitološka neman poznatija kao himera. Pogađate – svi oni vam mogu pomoći da lakše dođete do pet blagoslova, posebno zmaj i feniks koji se smatraju nebeskim stvorenjima, simbolima uspeha i napretka. Daruju neophodnu akciju, izdržljivost i srećne okolnosti onima koji su odlučni u nameri da poštenim radom i sopstvenim zalaganjem koračaju na putu do uspeha.

Kao što i sami možete zaključiti, Kinezi smatraju da su blagoslovi u direktnoj vezi sa čovekovom čestitošću. Dve kineske legende objašnjavaju da nebesa nemaju favorite kada je darivanje blagoslova u pitanju. Drugim rečima, ne postoji takozvana srećna zvezda pod kojom se rađaju miljenici neba, već se miljenik postaje samo zahvaljujući otvorenom srcu, čistoj duši i plemenitim delima. Njihovo tumačenje sreće i nesreće se svodi na prilično jednostavno objašnjenje: sreća je proizvod nagomilanih dobrih dela; nesreća je rezultat nagomilanog zla. Samo uz gomilanje dobrih dela se dobijaju blagoslovi koji omogućavaju kvalitetniji život.

Simbol pet blagoslova nije znak pasive, već znak konstantnog rada na sebi i svojim kapacitetima. Svako od nas može delovati u pet osnovnih pravaca koji moraju objediniti: um (naše misli), govor (naše reči), telo (našu akciju), znanje (naše iskustvo i mudrost) i sreću (dostizanje blaženstva i spoj svih prethodnih pravaca). Tek tada možemo reći da smo spremni za blagoslove, a što je još važnije – tek tada ćemo biti sigurni da smo te blagoslove zaista i zaslužili!

 

Izvor: simboli.rs, Foto: unsplash

Copy link
Powered by Social Snap