Jedanaest dana koji nisu postojali

 

Jedanaest dana koje nećete pronaći ni u jednom udžbeniku istorije. Zašto? Jer nikada nisu postojali.

Da li znate za bilo koji događaj koji se dogodio između 5. i 14. oktobra 1582. godine? Za neki rat? Mirovni ugovor? Rođenje ili smrt neke slavne ličnosti? Odgovor je sigurno ne, jer je reč o danima koji se zapravo nikada nisu dogodili!

Reč je veoma zanimljivom istorijskom fenomenu – Jedanaest dana koji nisu postojali, to su dani između 5. i 14. oktobra 1582. godine!

Upravo te godine papa Grgur XIII je 4. oktobra izdao dekret kojim je uveo reformu postojećeg kalendara. Njegov, novi kalendar je i danas u upotrebi u najvećem broju zemalja i mi ga znamo pod imenom Gregorijanski. Njime je zamenjen do tada važeći kalendar koji je Julije Cezar uveo 46. godine pre nove ere i koji se po njemu zove Julijanski.

dani nisu postojali 0

Foto: Asmdemon / wikimedia.org

Kakve to sve ima veze sa tzv. nepostojećim danima?

Pošto se od uvođenja julijanskog do uvođenja gregorijanskog kalendara pojavila razlika od 11 dana, papa Grgur je jednostavno naredio da se ti dani viška izbrišu. I tako je posle 4. oktobra 1582. godine osvanuo 15. oktobar 1582. godine.

Inače, ta razlika između starog i novog kalendara se stalno povećava i od vremena pape Grgura narasla je za još dva dana, pa julijanski kalendar trenutno kasni za gregorijanskim 13 dana. Godine 2100. ta razlika će biti 14 dana, 2200. 15, a 2300. 16 dana i tako dalje…

 

Izvor: istorijskizabavnik.rs, Foto: Unsplash

Copy link
Powered by Social Snap