Znakovi da vam nedostaju vitamini i minerali

 

Jasni znakovi da vam nedostaju vitamini i minerali

Važne biohemijske reakcije u telu ne mogu se pravilno odvijati bez potrebnih vitamina i minerala. Ovo oslabljeno funkcionisanje povremeno se može manifesovati na tajanstvene načine.

Zbog industrijski prerađene hrane, lako može doći do manjka vitamina. Mnogi i ne jedu dovoljno pravih namirnica ili ih zbog probavnih problema ne mogu apsorbovati.

Tajanstveni simptomi čiji je uzrok nedostatak vitamina ili minerala

Pucanje kože na rubovima usana

Nedostaju vam: gvožđe, cink i B vitamini, poput niacina (B3), riboflavina (B2) i B12. To je uobičajeno kod vegetarijanaca jer zbog načina ishrane često ne dobijaja dovoljno gvožđa, cinka i vitamina B12.

Rešenje: Jedite više sušenog paradajza, blitve, kikirikija, mahunarki poput sočiva, ‚živine, lososa, tune, jaja, školjki i rakova. Apsorpcija gvožđa pojačana je vitaminom C, koji takođe pomaže u borbi protiv infekcije. Kombinujte ove namirnice sa povrćem kao što su brokoli, crvena paprika, kelj i karfiol.

Crveni osip i ljuskice na licu (a ponekad i na drugim mestima), gubitak kose

Nedostaju vam: biotin (B7), poznat kao vitamin za kosu. Jedete li sirova jaja, to vas čini ranjivim jer protein prisutan u sirovim jajima, pod nazivom avidin, inhibira sposobnost tela da apsorbira biotin.

Rešenje: Jedite više kuhvanih jaja (kuvanje deaktivira avidin), lososa, avokada, gljiva, karfiola, soje, oraha, malina i banana.

Crvene ili bele pojave na koži slične aknama, obično na licu, rukama, bedrima i stražnjici

Nedostaju vam: esencijalne masne kiseline, vitamini A i D.

Rešenje: Jedite manje zasićenih masnoća, a transmasnoće, poput margarina i očvrsnute biljne masnoće, sasvim izbacite i povećajte unos zdravih masnoća. Potrebno vam je više lososa i sardina, plodova kao što su orasi i bademi, semenke kao što su lan, konoplja i chia. Za vitamin A, jedite više zelenog povrća i povrća poput šargarepe, slatkog krompira i crvene paprike. Ovo povrće ima dosta beta karotena, koji vaše telo koristi kako bi dobilo potreban vitamin. I samo 10 minuta na suncu pomoći će vam da dobijete vitamin D – samo pazite da ne izgorite i da se ne izlažete između 11 i 17 sati kad je vrlo lako zadobiti opekotine.

Žmarci, peckanje i žarenje u rukama, nogama ili drugim mestima

Nedostaju vam: vitamini grupe B, poput folne kiseline (B9), B6 i B12. Ovaj nedostatak je veoma povezan sa perifernim živcima. Navedeni simptomi mogu se javiti i u kombinaciji s teskobom, depresijom, anemijom, umorom i hormonskom neravnotežom.

Rešenje: Jedite spanać, šparoge, cvekla, pasulj, jaja, hobotnicu, školjke, rakove i živinu.

Grčevi u mišićima, probadajuća bol u prstima, zglobovima, lukovima stopala, nogama i leđima

Nedostaju vam: magnezijum, kalcijum i kalijum. Ako redovno vežbate, možete izgubiti više minerala (i vitamina B grupe koji su topivi u vodi) zbog jakog znojenja.

Rešenje: Jedite više banana, badema, lešnika, tikvica, trešnji, jabuka, grejpa, brokuli, povrća tamnih listova, kao što su kelj i spanać, listove maslačka.

 

Izvor: magazin.net.hr, Foto: unsplash

Copy link
Powered by Social Snap