Preporuka prijatelja za posao – šta treba znati

 

Razmislite dva puta pre nego preporučite prijatelja ili poznanika za posao. Pogrešna procena može vam se obiti o glavu i loše se odraziti na vašu vlastitu karijeru.

Želite preporučiti prijatelja za posao u svojoj ili nekoj drugoj firmi? Iako to može izgledati samo kao mala usluga, važno je dobro razmisliti pre nego što nekome u svojoj profesionalnoj mreži preporučite nekog svog prijatelja ili poznanika. Posebno ako se radi o nekome za koga već unapred znate da i nije baš najodgovornija i najmarljivija osoba na svetu. Takva preporuka može vam se obiti o glavu i loše se odraziti na vašu vlastitu karijeru, odnosno, garantovanje za njih u poslu može se odraziti na vaš kredibilitet u poslu.

Evo zbog čega biste dobro trebali razmisliti pre nego što nekog prijatelja preporučite za posao:

Koliko dobro poznajete tog prijatelja?

Davati preporuku za nekog koga ne poznajete baš najbolje, koga i poznajete dobro, ali ne s poslovne strane ili nekog sa kime niste duže vremena bili u kontaktu može biti pomalo rizično. Pre nego što se zauzmete za tu osobu dobro procenite šta znate o njoj/njemu i kako on deluje na radnom mestu. Ako imate imalo sumnji, ne upuštajte se u tu avanturu.

Istorija zapošljavanja te osobe

Čak i ako nikada niste radili sa tim svojim prijateljem, saznavanje više o njegovoj tzv. istoriji zapošljavanja pre davanja preporuke dobar je potez. Razmislite o tome objektivno pre donošenja odluke i nemojte tu osobu preporučiti ako znate da se u prošlosti baš i nije iskazao. Ako vaš prijatelj kasnije stekne negativnu reputaciju na poslu, to vas može dovesti u neprijatan položaj.

Biste li garantovali za njega?

Razmislite jeste li spremni da vas taj poslodavac kasnije kontaktira vezano za vašeg prijatelja. Lako je saosećati sa osobom koja traži posao, ali garantovati za njega je nešto zaista drugo, a vi to na neki način činite kada ozbiljno preporučujete nekog za posao. Ako ipak niste spremni svejedno možete pomoći – dajte broj telefona ili mail na koji ta osoba može sama stupiti u kontakt sa poslodavcem i recite joj da ne spominje vaše ime.

Preispitajte vlastitu reputaciju

Ponekad postoje i drugi ličniji razlozi zbog čega biste mogli tražiti da ta osoba ne spomene vaše ime. Vaša reputacija u nekoj kompaniji ili kod bivšeg poslodavca može uticati na to kako će se vaša preporuka percipirati. Možda vaš prijatelj ne zna da niste u dobrim odnosima sa svojim šefom ili da ste samo prosečni radnik. Vašem prijatelju će u toj situaciji biti bolje da se sam pokuša izboriti za radno mesto.

Predvidite vaš odnos na poslu

Pre nego što date preporuku, razmislite o tome kako će se (ako se uopšte hoće) promeniti vaš odnos na poslu. Veoma je važno da i vama ta osoba odgovara i da ste sigurni da ćete se dobro slagati u istoj radnoj sredini. Ili ako je osoba sklona ogovaranju – zapitajte se zna li ta osoba neke privatne stvari o vama koje bi joj mogle izletiti nakon što popije čašicu previše na nekoj zabavi firme, a koje bi vama mogle štetiti. Pre nego što preporučite neku osobu dobro razmislite kako bi to moglo uticati na vašu karijeru.

 

Izvor: zena.rtl.hr, Foto: unsplash

Copy link
Powered by Social Snap