Najvažniji vitamini za zdravu i lepu kosu

 

Najvažniji vitamini za zdravu i lepu kosu. Koliko je neophodna celom organizmu, zdrava ishrana je isto toliko važna i za rast kose

Nedostatak vitamina je odgovoran za pucanje, opadanje i krtost kose. Najbolji način da je zaštitite je ishrana za zdravu i lepu kosu bogata sledećim vitaminima.

Vitamin A – Antioksidant koji pomaže proizvodnju zdravog sebuma u ​​koži glave. Nalazi se u ribljem ulju, mesu, mleku, siru, jajima, spanaću, brokoliju, kupusu, šargarepi, kajsijama i breskvama. Ne smete preterivati jer prekomerno uzimanje može da izazove gubitak kose i druge ozbiljne probleme.

Vitamin C – Pomaže u očuvanju zdravlja kože i kose. Ima ga u agrumima, jagodama, kiviju, dinji, ananasu, paradajzu, zelenoj paprici, krompiru i tamno zelenom povrću.

Vitamin E – Poboljšava cirkulaciju kože glave. Ulje pšeničnih klica, soja, semenke i orasi, pasulja i lisnato zeleno povrće obiluju ovim vitaminom. Prekoračivanje dnevne doze dozvoljenog unosa vitamina E može da podigne krvni pritisak.

Naicin(B3) – Nalazi se u namirnicama kao što su pivski kvasac, pšenične klice, riba, piletina, ćuretina i meso. Dozvoljena dnevna doza je 25 miligrama.

Pantotenska kiselina ( B5) – Veoma je važna jer sprečava opadanje kose i pojavu sedih vlasi. Vitamin B5 sadrže cela zrna žitarica, pivski kvasac i žumanca.

Vitamin B6 – Ovaj vitamin sprečava opadanje kose i pomaže stvaranje melanina, koji kosu daje boju. Pivski kvasac, džigerica, integralne žitarice, povrće i žumance su bogati ovim vitaminom.

Vitamin B12 – On takođe sprečava opadanje kose, a ima ga u ribi, piletini, jajima i mleku.

 

Izvor: smedia.rs, Foto: pixbay

Copy link
Powered by Social Snap