Svest životinja

 

Svest životinja. Lawrence Anthony, južnoafrička legenda i pisac tri bestselera “Šaptač slonova” (The Elephant Whisperer), hrabro se borio i za života spašavao faunu od ljudske svireposti. Za vreme američke invazije 2003. godine uspesšno je spašavao životinje iz bagdadskog ZOO vrta, a takođe je širom sveta rehabilitovao slonove.

Iznenada, 7.03. 2012. godine Lawrens Anthony umire. Dva dana posle njegove smrti, divlji slonovi predvođeni dvema velikim slonicama stižu pred njegovo prebivalište. Ostali divlji čopor slonova masovno pristiže kako bi, njihovom voljenom humanom prijatelju, odali zadnju poštu.

Grupa od 31 slona, strpljivo i u redu kretala se 20 km stazom, da bi stigla do njegove kuće u Južnoj Africi.

Svedoci ovoga nesvakidašnjeg prizora bili su zapanjeni ne samo vrhunskom inteligencijom ove životinjske vrste, kao i preciznošću trenutka kada su slonovi detektovali Lavrencovu smrt, nego isto tako i dubokom emocijom koju su ove voljene životinje pokazale na organizovan način: laganim hodom od njihovog staništa do Lavrencove kuće, danima hodajući u svečanoj koloni.

Postavlja se pitanje kako su posle Lavrenceove smrti, svi ovi slonovi iz udaljenih krajeva mogli to saznati?

“Iznenada je umro jedan dobar čovek” – rekao je Rabin Leila Gal Berner – “a na udaljenosti od mnogo kilometara, dva stada slonova otkrila su odlazak dragog prijatelja, počeli se kretati u svečanoj koloni, skoro pogrebnoj, i tako sve do kuće pokojnika, da ukažu poštovanje njegovoj porodici.

Ako bi se trebala dokazati čudotvorna međuzavisnost između svih živih bića, onda je to upravo slučaj sa ovim slonovima iz rezervata Tula Tula, koji upravo to dokazuju.

Ljudsko srce je prestalo kucati, a srca stotine slonova obuzela je tuga. Srce ovog čoveka pružalo je ozdravljenja mnogima od ovih slonova i sada su oni ovde došli odati duboko poštovanje njihovom prijatelju”.

 

Izvor: alternativainformacije.com, Foto: unsplash

Copy link
Powered by Social Snap