Drvo breza kao narodni lek

 

Drvo breza kao narodni lek. Drvo breze se veoma lako prepoznaje po karakteristicnoj belog kori prošaranoj pukotinama iz koje izviruje tamna boja. To je vitko drvo sa tankim granama a listovi imaju oštre ivice u obliku trougla ili romba. Izduženi cvetovi više na dole i pojavljuju se na proleće.

Breza se u mnogim starim zapisima pojavljuje na spisku magijskih biljaka kao simbol ženske energije, ponovnog rođenja, novog početka, obnove. Neki narodi u svojim ritualima upotrebljavali su grančice breze kao pomoćno sredstvo za smirivanje emocija i rasterivanje zlih duhova.

Narodna medicina koristi listove, pupoljke, koru i stablo breze za pripremu mnogih prirodnih lekova.

Listovi breze imaju diuretičko dejstvo i pomažu u pročišćavanju organizma. Između ostalog sadrže vitamin C, tanin, saponine, sluzi, smolu, eterična ulja, saharozu. Čaj od breze preporučuje se za lečenje infekcije mokraćnih kanala, za razbijanje i izbacivanje kamena u bubrezima, protiv bolova u bubrezima, reume, artritisa, celulita, gripa i povišene telesne temperature. Čaj od listova breze može se upotrebljavati kao losion protiv opadanja kose, tako da ova biljka ulazi u sastav mnogih medicinskih šampona za kosu.

Brezini pupoljci u sebi sadrže betulin (jedna od retkih vrsti prirodnih antiseptika) pa zahvaljujući tome pomažu u borbi protiv bakterija. Iz tog razloga je za lečenje infekcije urinarnog trakta najkorisnije upotrebljavati čaj pripremljen od jednakih delova listova i pupoljaka breze. U skorije vreme u naučnim krugovima pokrenuta je ideja o tome da betulin može poslužiti i kao lek za virus herpes simplex.

Kora sa brezinog drveta blagotvorno deluje na želudac pa ulazi u sastav raznih čajeva za lečenje čira na želucu.

Još jedan važan proizvod ove biljke je sok od breze koji se dobija iz njenog stabla. Koristan je za lečenje ateroskleroze i bubrega uz prisustvo kamenaca.

Sve pomenute lekovite delove breze treba prikupljati u najranije proleće. Najnežniji listovi i najkrupniji pupoljci su najlekovitiji.

Čaj od breze protiv otežanog mokrenja

Čajnu mešavinu napraviti od jednakih delova lista breze, cvetova podbela, preslice i medveđeg grožđa.

Čaj od breze se priprema tako što se u 2 dl vode prokuva jedna velika kašika čaja, u trajanju od 5 minuta. Nakon toga se poklopljen čaj ostavi da odstoji oko 3 sata. Procedi se i pije po 2-3 šolje dnevno, pre obroka.

Ova čajna mešavina može pomoći kod zastoja mokraće i u slučaju zapaljenja prostate. Pre početka terapije obavezna je konsultacija sa lekarom.

 

Izvor: priroda-leci-sve.com, Foto: unsplash

Copy link
Powered by Social Snap