Zanimljivosti o bebama rođenim u zimskom periodu

 

Pročitajte zanimljivosti, odnosno zanimljive činjenice o bebama rođenim u zimskom periodu.

Čini li vam se ponekad da bebe zimi kao da iskaču iza svakog ugla? Stručnjaci su utvrdili neke poprilično zanimljive faktore sezone kada je beba rođena na njezn razvoj i zdravlje.

Zimske bebe, odnosno bebe rođene u zimskom periodu, češće su u porodicama slabijeg imovinskog statusa.

Razlog nije grejanje telima zimi, već upravo suprotno, što roditelji slabijeg imovinskog statusa najčešće ne koriste klima uređaje, pa su seksualni odnosi leti znatno ređi.

Zimske bebe su veće od svojih letnjih cimera

Bebe rođene u zimskim mesecima prosečno više teže od beba koje su rođene u letnjim mesecima. Takođe, imaju veći obim glave. Delomično se razlog krije u tome što trudnice leti vrlo slabo jedu zbog osetljivog želuca na mnogobrojne mirise iz okoline, dok se u zimskim mesecima rešavaju tog problema, pa mogu i više uživati u hrani.

Manja verovatnoća multiple skleroze

Mamino zdravlje tokom trudnoće bitno može uticati na zdravlje deteta. Ali, jeste li znali da i vreme začeća može imati uticaja na detetovo zdravlje? Na Oksfordu je otkriveno kako deca rođena u novembru najređe imaju multiplu sklerozu, dok se najčešće pojavljuje kod dece začete u zimskim mesecima.

Zimske bebe češće se rađaju pre termina

Zimske bebe imaju 10% veće šanse da će biti rođene pre termina. Pretpostavlja se da je ovaj podatak direktno povezan sa činjenicom da su zimske bebe veće, pa se brže i razvijaju.

Zimske bebe su pristojnije

Zvuči suludo? Ipak, na univerzitetu Queensland potvrdili su ovu tezu. Proučavajući nestašne četverogodišnjake i petogodišnjake utvrdili su kako su oni rođeni u zimskim mesecima znatno smireniji i pristojniji.

Zimske bebe sklonije depresiji

Izloženost suncu vrlo je važna za razvoj bebe već od prvih dana. Tegobe kod zimskih beba koje se javljaju, kao što su bipolarne depresije, neurološki poremećaji i loše raspoloženje vrlo često se povezuju sa nedovoljno vremena provedenog na svežem vazduhu i izloženi sunčevoj svetlosti.

Zimske bebe imaju slabije kosti

Još jedna posledica bebine nedovoljne izloženosti suncu. Letnje bebe su u proseku oko pola centimetra više i poseduju gotovo 12 kubnih centimetara kosti više od zimskih beba. Zaslužan je vitamin D za čiju je apsorpciju u organizmu potrebna prisutnost sunca.

 

Izvor: index.hr, Foto: unsplash

Copy link
Powered by Social Snap