Loše navike koje ubrzavaju starenje

 

Loše navike koje ubrzavaju starenje. Sigurni smo da većina vas nije svesna da neke, čak svakodnevne, navike ubrzavaju proces starenja. Ako ste svesni da imate te navike, odlučili smo da vas još jednom podsetimo na njihovo štetno dejstvo.

Neretko se dešava da stvari koje su naizgled sasvim bezbedne, na duge staze znaju da uzrokuju probleme i pre svega učine da izgledate starije nego što jeste. A kako bi sačuvale svoju lepotu i mladolik izgled kože, evo stvari bi trebalo da izbegavate.

Hrana

Ako su u vašoj svakodnevnoj ishrani biljno ulje, margarin, crveno meso, beli hleb, šećer i prerađena hrana svakodnevica, koža vam neće biti zahvalna. Ova hrana odgovorna je i za upale u organizmu što podstiče ubrzano stvaranje bora. Kako bi to sprečili, birajte hranu bogatu omega-3 masnim kiselinama i alfa-lineolenskom kiselinom kao što su maslinovo ulje, losos, avokado, lanene koštice i laneno ulje. Oni kožu održavaju mekom i gipkom. Puno voća i povrća takođe će očuvati čvrstoću kože.

Hormoni

Ljudsko telo proizvodi hormon rasta u hipofizi. Između ostalog taj hormon “sarađuje” sa kolagenom i zajedno čine kožu čvrstom te održavaju kompoziciju mišića. Sa starenjem, količina kolagena se smanjuje što vodi tanjoj i koži koja “visi”. Istraživanja su pokazala da određene kombinacije aminokiselina podstiču proizvodnju hormona rasta, koji utiče i na veću proizvodnju kolagena. Ispitanici kojima su ubrizgavali aminokiseline imali su lepšu, osveženiju kožu, ali pokazalo se i da dobro deluju na seksualnu želju.

Alkohol

Osim što isušuje kožu, preterano opijanje alkoholom podstiče izbijanje rosacee, akni i bora zbog čega automatski možete da izgledate starije. Jetra prilikom većih količina alkohola mora da radi napornije kako bi izbacila toksine i nečistoće iz tela, pa se preporučuje, kao i uvek, da budete umereni s alkoholom.

Dakle, sledeći put kada posegnete za još jednim koktelom, čašom vina ili omiljenog martinija, razmislite šta će to uraditi vašoj koži. Ako, ne bar kombinujte ture alkohola sa turama obične vode.

Stres

Ništa na telo ne deluje brže od konstantne brige, teskobe i stresa. Studije pokazuju da veoma stresni poslovi doslovno mogu da oštete ćelije DNK. Ljudi koji rade stresne poslove imaju kraće živce što uzrokuje oštećenje i uništavanje ćelija te time i ubrzava starenje. Takođe, stres dovodi i do starenja mozga, povećava krvni pritisak i narušava navike spavanja, što je svakako fatalna kombinacija po lepotu.

Loš san

Prekratak san utiče na ceo organizam. Slabi imunitet, podstiče gojenje, smanjuje koncentraciju, sposobnost pamćenja i podstiče žutilo kože. Preporučuje se od sedam do devet sati na noć kako bi telo ostalo zdravo. Međutim, i tu postoji caka. Ako spavate predugo na jednoj strani lica, možete da dobijete bore spavalice. Zbog toga dermatolozi savetuju satenske ili svilene jastučnice ili pak spavanje na leđima.

Sunčanje

Preterano izlaganje suncu direktno je povezano sa starijim izgledom lica. Smatra se jednom od najgorih stvari koju možete da uradite svojoj koži. A tu su i rizik od raka kože te oštećenje ćelija i krvnih žila što ne bi trebalo zanemarivati.

Cigarete

Opšte je poznato da je pušenje povezano s kardiovaskularnim bolestima, visokim pritiskom i rakom pluća, no ujedno i sa starenjem lica. Pušenje takođe podstiče i psorijazu. Ono hronično isušuje kožu, izvlačeći kiseonik iz nje, što vodi neravnomernoj i bledoj puti. Jednako je opasno i pasivno pušenje, ali i aktivno i pasivno podjednako uzrokuju pucanje kolagena što vodi ka labavom izgledu kože i to ne samo na licu već i na grudima i rukama.

Područje oko očiju

Koža je najtanja u području oko očiju jer ima najmanje lojnih žlezda. Stoga, ukoliko želite da sačuvate taj osetljiv deo od prevremenog starenja ne zaboravite da svakodnevno koristite kreme za područje oko očiju koje moraju da sadrže peptide kako bi se stimulisala proizvodnja kolagena.

Nedostatak vežbanja

Vežbanje na kožu deluje poput preporoda. Obnavlja je, zateže, a time i podmlađuje. Sledeći put kada pomislite da prskočite termin za vežbanje u teretani, ustanite iz kreveta, jer će vam vaše telo biti zahvalno.

Loš odabir šminke

Šminka postoji kako bi prikrila nesavršenosti i istakla prirodnu lepotu. Međutim, ako koristite pogrešne preparate, možete da stvorite kontraefekat. Teški puderi mogu samo još više da istaknu bore oko očiju i usta pošto prodiru u njihove pukotine i čine ih tako više vidljivima. S godinama je bolje preći na laganije pudere ili tonirane kreme koji dobro pokrivaju nesavršenosti, ali ujedno i daju sjaj koži. Ako su vam potrebni teži puderi za bolje prekrivanje koristite ih na drugim delovima lica, a na one najosetljivije stavite laganije.

 

Izvor: mogujatosama.rs, Foto: unsplash

Copy link
Powered by Social Snap