Verovanja i zanimljivosti o trudnoći

 

Otkako je sveta i veka, o trudnoći kruže zablude. Ako mislite da je naše podneblje najviše sklono neobičnim verovanjima i praznoverju, pročitajte zablude koje kruže o trudnoći i bebi koja se treba roditi. Iznenadićete se šta sve ima naučno objašnjenje i rešenje.

Oblik stomaka otkriva pol deteta

Od davnina se verovalo da oblik stomaka otkriva sve. Ako žena ima visok i širok stomak – rodiće sina, dok nizak stomak upućuje na žensko dete. Međutim, vreme je da napokon saznate istinu! Oblik stomaka ne otkriva pol bebe, ali vaše grudi da, pokazuju najnovija istraživanja. Ženama koje nose devojčice grudi u trudnoći porastu više nego ženama koje nose mušku decu. Dok se opseg grudi majkama ćerki poveća za čak osam centimetara, majkama sinova poraste u proseku 6,3 centimetra.

Pitate se zašto. Muški fetusi proizvode više testosterona i zahtevaju više energije od svojih majki, a navodno baš ti razlozi mogu potisnuti rast grudi.

Da, jutarnje mučnine dobar su znak

Jedan od svakako najvećih paradoksa je da je takozvana brza hrana trudnim ženama neodoljiva, dok zdrava hrana izaziva mučninu. Jednako tako, zdrave i sveže namirnice mogu imati negativan uticaj na bebu u stomaku: meso može preneti viruse i bakterije, sir bakterije i buđi, zeleno povrće bakterije – a upravo te namirnice ne odgovaraju probavi mnogih trudnica. I dok se naš organizam može braniti od parazita i bakterija jer ima razvijen imuni sistem, beba u stomaku ne može. A najbolji način da se fetus odbrani dala je sama priroda – upravo majčinim mučninama, povraćanjem i odbojnošću prema određenim mirisima i ukusima. Tu se krije i objašnjenje zašto čak 75 posto žena povraća u prvom tromesečju trudnoće – zato da bi zaštitile fetus!

Beba će postati zavisna od soli

Opštee je poznato da se ukusi dojenčeta formiraju već u majčinom stomaku. Istraživanja pokazuju da to nema toliko veze sa onim što majka konzumira, nego sa onim što gubi. Naime, žene koje su dosta povraćale u trudnoći većinom su rađale bebe koje vole so. Zašto je to tako? Zato što su povraćanjem gubile minerale i tečnost, što je i te kako uticalo na bebe, koje su nakon rođenja imale potrebu nadoknaditi izgubljeno.

Muškarci koji imaju braću, dobiće sinove

Setite se neke porodice koja niže sina za sinom… Mislite da je to slučajnost? Izgleda da nije: navodno postoji gen koji određuje pol deteta, a nosi ga otac. Naučnici sa univerziteta Newcastle analizirali su 927 porodica i njihova stabla pa su došli do zanimljivih podataka: za muškarce koji imaju više braće veća je verovatnoća da će imati sinove, dok će muškarci koji imaju više sestara verovatnije imati ćerke. Međutim, taj je obrazac više prisutan kod jačeg pola, a u obzir dolazi samo očeva strana.

Najviše porođaja započinje noću

Mnoge su studije dokazale da trudovi kod većine žena započinju između ponoći i četiri sata ujutro. Tokom noćnih sati najaktivniji su hormoni estriol (jedan od tri glavna estrogena) i oksitocin, a upravo oni izazivaju kontrakcije materice. Tada su žene najmirnije, najmanje rastresene, najopuštenije.

Čokolada za mirnije bebe

Iako razlog za uživanje u čokoladi većini trudnica nije ni potreban, jedno istraživanje u Finskoj pokazalo je da ona može pozitivno delovati i na bebu. Naime, pokazalo se da su žene koje su svakodnevno konzumirale čokoladu – rodile manje frustrirane i mirnije bebe. Ključ je u endorfinu, hormonu sreće koji čokolada oslobađa.

Mamini sinovi

Iako se roditelji često šale na račun dece, kao i koga više vole, kada je reč o sinovima – priroda ima prilično jak argument: sinovi nasleđuju više gena od majke nego od oca. To je zato što ćerka ima dva hromosoma X – jedan od tate, jedan od mame – dok sin ima hromosom X od mame, a Y od tate. Hromosom X nosi nekoliko puta više gena od hromosoma Y, pa je i njegovo delovanje veće. Dok žensko dete ima prilično ravnomernu zastupljenost roditeljskih gena, muško će dete genski biti više povezano sa majkom nego žensko.

Da, oči bebe menjaju boju

Mnoge se bebe rode plavih očiju, ali se njihova boja nakon nekog vremena promeni. Razlog se krije u razini melanina, pigmenta u šarenici oka (obojeni deo koji okružuje zenicu), koji je prilikom rođenja jako nizak. Bebe sa niskim nivoom melanina imaju plave ili sive oči, dok one sa višim nivoom pigmenta imaju smeđe ili crne oči. Do prvog rođendana taj se nivo stabilizuje, pa se jasno može videti kakvu će boju očiju imati dete.

Svako misli da je njegovo dete savršeno

Ima li išta lepše od detetovog osmeha? Odgovor je jednostavan: ne! Istraživanje objavljeno u časopisu Pediatrics pokazalo je da je najbolja nagrada za majke upravo slatko lice deteta na kojem se vidi osmeh. Zbog nežnosti i pažnje kojima obasipaju svoju decu, majke često ne vide njihove mane i nedostatke jer potpuno “isključe” deo mozga povezan sa socijalnim procenama, negativnim emocijama i kritikom.

Čak 73 posto majki i 66 posto očeva smatra svoju bebu u prva tri meseca natprosečnom, pa makar ona samo vrištala po ceo dan.

 

Izvor: roditelji.hr, Foto: unsplash

Copy link
Powered by Social Snap