Kako naučiti bebu da sama zaspi

 

Kako naučiti bebu da sama zaspi? Novorođenče je vezano uz majku i prati instinkte želeći ostati blizu nje.

Na taj se način oseća sigurno i zaštićeno pa zato zna zaspati samo u majčinom naručju. Kako to promeniti? Sledi nekoliko saveta:

Dok premeštate bebu iz naručja u krevetac, pevajte. Započnite pesmu još dok vam je beba na rukama. Nastavljajte pevati istu pesmu dok je stavljate u krevetac. Vaše ujednačeno pevanje zaokupiće njena čula. Možda će se malo pobuniti, ali nastavite pevati i položite ruku na bebine grudi. Umiriće je prijatnost pokrenuta vašim glasom i toplom rukom. Lagano sklonite ruku, ali nastavite nežno pevati. Možda se opet pobuni pa čak i zaplače. Ako zaplače, ponovno stavite ruku na nju. Nemojte dići bebu već ponovite postupak. Pevajte dok se ne umiri. Ako plač preraste u jaki i neprekidni, uzmite bebu u naručje i umirite je. I dalje pevajte. Čim se umiri, vratite je u krevetac. Možda ćete je morati dići dva-tri puta, ali vaša nežna upornost poručiće joj da je sigurna dok spava u svom krevetcu.

Većina novorođenčadi zaspi pri dojenju ili ljuljana na roditeljskim rukama. To je u redu za prva dva do tri meseca života. Ali nakon toga je važno bebu početi stavljati u krevetac budnu. Mora rano naučiti zaspati sama. Što ranije počnete, lakše ćete je na to naviknuti. Ako će uveče znati zaspati sama, znaće zaspati sama i noću kad se probudi ili nakon noćnog hranjenja. Ako bebu naviknete da zna zaspati samo na vašim rukama, bićete joj potrebni i noću.

Ako je ovaj proces za vas ili bebu previše frustrirajući, pokušajte kad beba bude malo starija. Sa dva meseca života beba će već biti dobro prilagođena životu izvan maternice pa će lakše podneti odvajanje.

 

Izvor:maminosunce.hr, Foto:unsplash

Copy link
Powered by Social Snap