Tajna izdržljivosti Kineskog zida leži u lepljivom pirinču

 

Tajna izdržljivosti Kineskog zida leži u lepljivom pirinču koju su radnici za vreme vladavine dinastije Ming upotrebljavali kao izrazito čvrst malter, otkrili su kineski naučnici.

“Veliki Kineski zid izgrađen je pre 600 godina, a za izgradnju se koristila mešavina smese od lepljivog prinča i kreča”, objasnio je Džang Bingđijan, profesor hemije na Univerzitetu Hangdžu u istočnoj Kini.

Građevinski radnici drevne Kine su koristili ovu smesu još pre 1.500 godina, naveo je on.

Lepljivi malter od pirinča učvrstio je cigle i kamene blokove tako snažno da na nekim mestima još uvek ni korov ne može da raste.

Ovaj drevni malter je verovatno bio prvi kompozitni vezivni materijal na svetu, proizveden od mešavine organskih i neorganskih komponenata – amilopektina i kalcijum-karbonata, kazao je dr Džang, dodajući da je amilopektin pomogao u stvaranju kompaktne mikrostrukture koja je omogućila da Kineski zid bude stabilniji i da ima veću mehaničku čvrstinu.

Džang je napomenuo da je upotreba lepljive riže predstavljala najveće tehničko dostignuće tog doba.

Građevinari su koristili lepljivi pirinač i za izgradnju grobnica, pagoda i gradskih zidina, ali i kineskog zida, prenosi “Dejli Telegraf”. Pojedine građevine su bile dovoljno čvrste da se odupru jakim zemljotresima i drugim prirodnim nepogodama.

U vreme izgradnje Velikog zida, stanovnici južne Kine su se bunili, jer su vlasti zaplenjivale sav pirinač kako bi se nahranili radnici i sagradio zid.

Kineski zid je najveća građevina na svetu. Proteže se od stepa srednje Azije do Žutog mora, dužinom od 2.450 kilometara.

 

Izvor: blic.rs, Foto: unsplash

Copy link
Powered by Social Snap