Šta se dogodi čoveku kada ga pogodi grom

 

Udar groma je veoma gadna stvar. Može jako da opeče i da ostavi teške ožiljke i rane. Od udara groma u SAD godišnje, u proseku, pogine 47 ljudi. Iako 90 odsto onih koje udari grom prežive, nije na odmet znati kako ovaj udar nebeskog elektriciteta deluje.

Iako udar groma veliki procenat ljudi preživi, to ne prođe bez posledica budući da zadobijene povrede mogu biti dugotrajne. Budući da su gromovi uzrok 75.000 požara godišnje u SAD, i da njihov udar može u trenu da prepolovi drvo, strašno je i pomisliti što može da uradi ljudskom telu.

Grom nastaje u trenutku pražnjenja atmosferskog električnoga napona koncentrisanog u olujnim, grmljavinskim oblacima (kumulonimbusima), a prati je pojava snažnog bljeska svetlosti i zvučnog udara – groma.

U grmljavinskim oblacima električni potencijal naraste i do tri miliona volti, pa vazduh više nije dovoljan izolator. Zbog toga dolazi do izbijanja električnog napona unutar samog oblaka, prema drugim oblacima, prema okolnom vazduhu ili prema tlu.

Kada ta količina struje uđe u ljudsko telo, dolazi do kratkog spoja malih električnih signala koji pokreću srce, pluća i nervni sistem. Takav strujni udar može da izazove srčani udar, oštećenje mozga i kičme, pa čak i amneziju.

Struja, međutim, nije jedini problem. Udar groma postiže visoku temperaturu. U samo jednoj sekundi može da ugreje vazduh do temperature pet pute veća od trenutne na osunčanoj površini. Po nekim proračunima osoba koja stoji pored mesta udara groma, udaljena desetak metara, može da doživi udarni talas sličan onom kakav proizvodi bomba od pet kilograma TNT-a.

Udar groma posebno može da naškodi očima, pošto je u stanju da probuši rupice u mrežnici oka i dovede do stvaranja mrene za samo nekoliko dana ili nedelja. Ostale nuspojave uključuju i impotenciju kod muškaraca i smanjenje libida. Na površini tela udar groma može da ostavi teške opekotine i izazove razgranate ožiljke, koje bukvalno mogu da izgledaju kao grane drveta. One su karakteristične baš za udar groma i nazivaju se Lihtenbergove figure.

Visoka temperatura udara groma može da zagreje bilo koji metal koji čovek nosi na sebi ili imati sa sobom, i da tako prouzrokuje opekotine trećeg stepena. Eksplozija može, u trenutku, čoveka da ostavi potpuno golog, odnosno da raznese odeću i obuću koju ima na sebi.

Kada je u pitanju zaštita od udara groma, ako vas nevreme zatekne napolju, izbegavajte usamljeno drveće i otvorene površine. Potrudite se da se što pre nađete na sigurnom mestu, a najsigurniji ćete biti u nekoj zgradi ili automobilu.

 

Izvor:b92.net, Foto:unsplash

Copy link
Powered by Social Snap