Kako prepoznati zaljubljenog muškarca?

 

Stara predrsuda da se muškarci teško, retko i kratkotrajno zaljubljuju obično je utemeljena na činjenici da oni, u odnosu na žene, samo zato što nerado govore naglas o onome što osećaju.

Najučestaliji odgovor na pitanje kako se muškarci zaljubljuju glasi – teško. Zatim na red dolazi – retko a onda i kratkotrajno. Jasno je da sve navedene odgovore uglavnom daju žene, dok će muškarci, upitani za taj famozni osećaj leda u stomaku, obično odamhnuti glavom ili smisliti dobru šalu čija je poruka – ne, nikada. I to je, bez obzira na vremena i epohe, deo nasleđenog, podrazumevanog mačo stava, koji da bi se kao takav i održao u sladu sa utvrđenom stereotipnom predstavom – isključuje naglašeno pokazivanje emocija.

Ipak, oduvek su postojali i oni muškarci koji su ponosno slavili svoju zaljubljenost, a voljenu ženu podizali na pijedestal. Čak su i najokoreliji pripadnici mačo stila i imidža kada tad morali da saznaju za Petrarkine sonete posvećene Lauri, patnje mladoga Vertera, za Antonija i Kleoptaru, Romea i Juliju, Džojsa i Noru Brankl, te fanatastične balade koje je iznedrio rock and roll, najuticajniji muzički pokret u dvadesetom veku. Da li su u njih poverovali, druga je tema. Ostavimo sada mitske ljubavnike po strani.

Između zaljubljenog muškarca i žene, postoje neznatne razlike. Modernim jezikom rečeno, najkrupnije razlike su u domenu prezentacije. Muškarci ređe otkrivaju sopstvene emocije i diskretnije ih pokazuju. Samo u onim najlošijim situacijama, kada kola sasvim krenu nizbrdo, odlučiće se da traže savet i da o svojim osećanjima razmišljaju naglas.

Do tada će isključivo u savezu sa sopstvenim iskustvom praviti trijumfalnu strategiju. Da, zaljubljeni mušakrac hiljadu puta dnevno pomisli na onu kojoj bi rado rekao najdublje reči, barem stotinu puta uzima u ruke telefon i odustaje od poziva i besomučno razmišlja o tome gde i kada će se sresti. Izvesna doza nesigurnosti i samoispitivanja prisutna je u svim životnim razdobljima samo u različiotoj meri.

Međutim, za tretiranje neiscrpne teme – zaljubljeni muškarac – vrlo je važno razmotriti i ono šta se događa onda kada do ostvarenja sna zaista dođe. Da li će bliže upoznavanje izbrisati prvobitni osećaj ili će ga samo još dodatno razviti? To u najvećoj meri zavisi od oba partnera, osim ukolko se ne radi o onoj vrsti muškaraca koji su zaintersovani samo za osvajanje i koji gube interes onda kada dobiju ono što su želeli.

Neretko se prava zaljubljenost javlja tek kada se partneri bliže upoznaju i kada izađu iz svojih prvobitnih uloga, koje i oni najotvoreniji, često sasvim nesvesno igraju. Atribut prava podvlači razliku u odnosu na tip zaljubljenosti koji se pre može nazvati dopadanjem, dakle, kada se intersovanje rađa samo na osnovu površnog poznanstva, odnosno temelji na fizičkim kvalitetima partnera.

Prava zaljubljenost podrazumeva određenu bliskost i tek je ona podloga za najpuniju emociju i odnos. Znači, za ljubav. No, nije svaka zaljubljenost put do ljubavi. Budući da je reč o stanju opijenosti i fascinacije, ono je osuđeno na kratkotrajnost. Parovi koji i posle nekoliko decenija braka tvrde da su zaljubljeni jedno u drugo, zapravo nam saopštavaju nešto drugo.

To jednostavno znači da je prvobitna zaljubljenost prešla u zreliju fazu, koja je ozbiljnija, racionalnija, zasnovana na emociji lišenoj idealizacije, na istinskom poznavanju i razumevanju.

Kako prepoznati zaljubljenog muškarca?

Bez obzira na karakter naše epohe koja je, kako se obično kaže, srušila sve velike romantične mitove, ogolila ono što je najtajnovitije i najintimnije u partnerskim odnosima, ruinirala i banalizovala sam čin udvaranja i u naletu detabuizacije svih tabua tabuizovala samu ljubav, muškarci sebi dopuštaj taj volšebni osećaj da bi istog trenutka prešli sedam gora i sedam mora da bi osvojili ženu o kojoj maštaju.

Bilo je perioda kada je neuzvraćena ljubav bila stvar mode i trenda, neka vrsta romantično-patetičnog ordena koji kvalifikuje zaljubljenog muškarca i saopštava o njemu nešto uzvišeno i dostojanstveno, ali to što muškarci ne obznanjuju svoja osećanja na sva zvona ne umanjuje vrednost istih. Zaljubljeni muškarac može biti neobično tih ili neočekivano bučan, preterano spor ili izrazito hiperaktivan, odsutan ili napadan, ali nikada ravnodušan i opušten. Jer, baš u tom trenutku mu nedostaje deo da bi bio celina.

Zaljubljenost je iščekivanje. Vrebanje prave prilike. Čvrst scenario koji se pretvara u potpunu neizvesnost. Izazov koji prija. Količina ludosti koja će je pratiti, koja će biti njen sastavni deo, zavisi od svakog od nas ponaosob. Verovatno se zbog toga one najupečatljivije među njima nikada ne zaboravljaju. Po svim svojim osobinama ona je jedno drugačije stanje. Obojeno pritiskom i adrenalinom. Brzinom posebne vrste. Čak i kada su spoljašnje manifestacije spore (muškarci koji oklevaju), brzina misli je izvan kontrole.

Bez obzira na tako čest ženski stav da se muškarci, danas naročito, reko i teško zaljubljuju, ono što je istinski zaljubljen muškarac spreman da uradi može da bude vredno divljenja.

Bitno je samo da se izbavi iz zamki sadašnjosti koja podrazumeva sveopštu dostupnost i ogoljenost. Da sačuva sposobnost za maštanje iako njegovom drugaru upravo stiže poruka sa golim grudima eventualne partnerke koji ona sama šalje. Čisto da ga podseti na sebe. Tada neće ostati imun na magičnu atmosferu prvih sastanaka. Za ono nešto što se dešava u vazduhu i spada u domen neizrecivog. Neprevodivog, a tako jasnog.

 

Izvor: esquire.rs, Foto: unsplash

Copy link
Powered by Social Snap