Kurkuma – narodni lek za prevenciju raka dojke

 

Kurkuma je najbolja za prevenciju raka dojke.

Ovaj žuti indijski začin upoređuje se sa đumbirom i ceni se zbog protivupalnog učinka. Najnovija istraživanja bave se njegovim delovanjem protiv tumora. Samo prošle godine objavljeno je 250 studija o curcuminu, aktivnom sastojku kurkume.

Kurkuma deluje antibakterijski i antigljivično. Sprečava nastanak upalnih čestica povezanih sa raznim tipovima artritisa. Sprečava autoimune bolesti i čuva nervni sistem. Takođe, povećava proizvodnju glutationa, važnog antioksidansa koji proizvodi jetra.

Istraživanja pokazuju da kurkuma na rak deluje poput pametnih lekova – kancerogene ćelije uništava, dok zdrave ostavlja netaknutima. U istraživanjima raka dojke pokazalo se da kurkuma potencira delovanje nekih tipova hemoterapije, i to tako da povećava osetljivost ćelije raka na lek. Kurkuma se pokazala delotvornom i u sprečavanju metastaza.

Kako koristiti Kurkumu

Prosečan obrok sa curryjem sadrži 250 mg kurkume.

Većina biljnih tableta sadrži između 300 i 1000 mg. Tablete se preporučuju onima sa velikom predispozicijom za rak dojke. Konsultujte se sa lekarom.

Savet

Za svakodnevnu prevenciju raka dojke razmislite o upotrebi kurkume kao začina. Jelima daje žutu boju i ljutkast ukus. Zapamtite da kurkume nema samo u curryju. Ima je u Worchestershire umaku, chutney umaku i senfu. Prah kurkume u neka jela možete staviti umesto šafrana.

Upozorenje

Ne uzimajte je ako ste trudni ili planirate trudnoću. Zbog pretpostavki da može oštetiti DNK, teoretski bi ovaj sastojak mogao oštetiti fetus. Ne preporučuju se isključivo velike koncentracije ovog sastojka. Delovanje na DNK može se neutralisati vitaminom E, pa se preporučuje da se uvek kombinuje s tim vitaminom.

 

Izvor: sensaklub.hr, Foto: unsplash

Copy link
Powered by Social Snap