facebook

Sedam filmova u konkurenciji za srpskog kandidata za Oskara

 

Sedam domaćih filmova prijavilo se za izbor srpskog kandidata za Oskara na konkursu završenom u utorak u Filmskom centru Srbije, potvrđeno je portalu Nova.rs u FCS.

Na konkurs su, kako je rečeno u FCS, stigle prijave za filmove “Otac” Srdana Golubovića, “Ime naroda” Darka Bajića, “Vikend sa ćaletom” Miroslava Momčilovića, “Moj jutarnji smeh” Marka Đorđevića, “Pijavice” Dragana Marinkovića, “Realna priča” Gordana Kičića i “Dara iz Jasenovca” Predraga Gage Antonijevića, prenosi Nova.rs.

Za razliku od ranijih decenija, umesto Akademije za filmsku umetnost i nauku (AFUN), izbor srpskog predstavnika za Oskara organizuje FCS i to po novim pravilima. Umesto komisije od 11 članova, o kandidatu za Oskara za najbolji film na stranom jeziku izjašnjavaće se sedmočlana komisija.

Za ovogodišnji izbor je, objašnjavaju u FCS, pronađeno “kompromisno rešenje” i komisija će biti sastavljena od predstavnika četiri reprezentativna udruženja, člana UO Filmskog centra Srbije i “dva istaknuta predstavnika iz filmskog sveta” na predlog UO.

 

Izvor: nova.rs, Foto: pixabay

  • data018