Kafi je istekao rok trajanja. Da li je uprkos toj činjenici bezbedno skuvati je i popiti?
Ukoliko ste kupili zalihe kafe koju redovno pijete, ali je količina veća od potreba za mesec dana, stavićete je sa strane i sačekati da vam zatreba.
Zvuči logično, ali da li ste ikad razmišljali o tome da li kafa može da se pokvari?
Imamo dobre i loše vesti: Ne, kafa ne može da se pokvari, na način na koji recimo hleb poplesni ili banana truli.
Čak ni ispijanje kafe kojoj je istekao rok trajanja neće vam doneti stomačne probleme, iako za njen dobar ukus u tom slučaju nema garancija, piše Direktno.rs
Međutim bilo kafa u zrnu ili samlevena, jednom kada se navlaži ne može ponovo biti upotrebljena. Takva kafa može da se pokvari, odnosno da se ubuđa.
Spomenuli smo i loše vesti.
One se ogledaju u gubitku kvaliteta kafe. Kiseonik je neprijatelj broj jedan pečenih zrna kafe.
Vremenom, izlaganje kafe u zrnu ili prahu vazduhu učiniće da kafa izgubi svoj ukus i intenzitet. Iako dakle tehnički gledano, zrna kafe se neće pokvariti u roku od 3-4 nedelje, mlevenu kafu je ipak najbolje popiti u roku od dve nedelje, od momenta otvaranja.
Kafu treba držati u hermetički zatvorenoj posudi u što manjem dodiru sa kiseonikom!
Kako sprečiti kafu da se pokvari?
Održavanje svežine zrna kafe svodi se na pravilno skladištenje. Ako kafu držite u njenom originalnom pakovanju, pobrinite se da ste pre zatvaranja kesice, izbacili sav vazduh iz nje.
Svakako kafu je potrebno držati dalje od izvora tečnosti, toplote i sunčeve svetlosti. Kafu u originalnom pakovanju možete da držite u zamrzivaču do momenta kada odlučite da je koristite, dok je frižider opcija koju biste trebali da zaobiđete jer je kafa poznati upijač mirisa.
Izvor: Direktno.rs, Foto: Unsplash