Mnogi se ljudi pitaju šta to čini piće, a posebno martini, prljavim? Ako volite piti martini, možda ste primetili druge posetioce bara kako naručuju svoje prljave i zapitali se šta je to u prljavom martiniju. Iako ne zvuči ukusno, prljavi martini je, zapravo, ukusna varijacija koktela i uopšte ne uključuje prljavštinu.
Zašto se zove prljavi martini?
Klasični martini, koji podrazumijeva džin i suvi vermut, vrlo je čist, suv i aromatičan. Boja je pića čista kao planinska voda jer se koriste samo bezbojna pića pri njegovoj izradi. Međutim, kada dodate malo maslinovog ulja, to daje oblačan izgled i zanimljiv karakter piću koji narušava čist izgled, ali i dalje ima odličan ukus. Rezultat je to da ste uprljali martini i odatle i naziv, prljavi martini. Isto to možete uraditi i votka martiniju.
Poreklo
Za popularizaciju ovog koktela zaslužan je Franklin Roosevelt. Navodno, tokom Drugog svetskog rata sastao se s Josifom Staljinom i Winstonom Churchillom i služio im prljavi martini.
Ukras
Prljavi martini ukrašen je slično klasičnom martiniju, ali s obzirom na to da je ovde naglasak na maslinovom ulju, neki recepti zahtevaju gurmanske verzije poput plavog sira, belog luka ili maslina punjenih jalapenom. U klasičnom martiniju koristi se španska maslina kao ukras.
Prljavi martini miks
Najukusnija je taktika upotreba svežeg slanog rastvora iz tegle sa maslinama. Jedna od opcija je i kupovina velike tegle gurmanskih maslina i mešanje suvog vermuta sa sokom kako bi duže trajao. Međutim, mnogi proizvođači prodaju i gotove mikseve za prljavi martini.
Na koje načine možete praviti prljavi martini
Kada se ovaj koktel dobro napravi, može biti veoma ukusan. Međutim, ako se napravi pogrešno, može biti slan i prilično lošeg ukusa. Evo nekoliko strategija za to:
Koristite džin umesto votke. Suptilni ukus votke ne odgovara jakom ukusu maslinovog slanog rastvora, dok džinovi biljni sastojci omogućavaju bolju ravnotežu. Odredite volite li prljave martinije malo prljave ili prljave. Počnite sa pola doze slanog soka do tri doze džina ili votke i nastavite oprezno.
Preskočite vermut. Kiselost vermuta može biti neobična mešavina sa maslinama i slanim lukom. Takođe, neke tečnosti već sadrže vermut pa bi dodavanje još bilo suvišno. Protresite, ne mešajte. Tradicionalni se martiniji mešaju. Međutim, kada dodate sokove poput maslinovog slanog rastvora, morate protresti da biste svu mešavinu umešali u alkohol.
Ne štedite na maslinama. Potrošite dodatni novac kako biste dobili kvalitetne gurmanske masline i ne upotrebljavajte ih nakon što su predugo stajale u vašem frižideru.
Značenje ostalih prljavih pića
I druga pića možete napraviti prljavim. Da biste napitak učinili prljavim, ne morate dodavati maslinovo ulje kao u martini. Umesto toga, dodajte sastojak koji na neki način menja boju ili karakter originalnog pića. Na primer, za prljavi mojito koristi se sirovi šećer umesto belog šećera ili šećernog sirupa koji menja boju pića u mutniju nijansu.