Tim istraživača iz Finske smatra da su pronašli preko potreban lek protiv mamurluka. Oni smatraju da je doza aminokiseline zvane L-cistein dovoljna da smanji mučninu i glavobolju nakon burnijeg izaska.
L-cistein se može prodati kao dodatak ishrani, jer ima ulogu u stvaranju proteina u organizmu. Prema studiji, koja je objavljena u časopisu “Alcohol and Alcoholism”, 600 mg je bilo dovoljno za smanjenje anksioznosti, dok je 1200 mg bilo dovoljno da ublaži efekte mamurluka.
Do svojih zaključaka došli su dvostrukim istraživanjem sa slučajnim uzorkom u kom je učestvovalo 19 zdravih muškaraca. Ovi dobrovoljci su pili dozu alkohola od 1,5 grama po kilogramu tokom tri sata u kontrolisanom okruženju. Studija je obuhvatila šest sesija pića simulirajući uobičajenu količinu koju neko popije petkom u izlasku, a sve je počelo oko 19 sati, a završilo u 22 sata.
Istraživači su u potrazi za učesnicima istraživanja rekli da žele ljude s iskustvom u mamurluku. Subjekti su zatim zamoljeni da progutaju ili placebo ili L-cisteinske tablete koje sadrže vitaminske dodatke.
Osim što u potpunosti uklanjaju mamurluk, naučnici veruju da smanjivanje anksioznosti kod ispitanika može pomoći da potpuno obuzdaju praksu ispijanja alkohola.
“L-cistein bi smanjio potrebu za pićem sutradan bez ili sa manje simptoma mamurluka uključujući mučnine, glavobolje, stres i anksioznost”, naveli su istraživači.
Izvor: B92, Foto: Unsplash