Osim što jelima daju ukus i neku drugu dimenziju, začini imaju supermoć. Sadrže antioksidanse korisne za funkciju mozga, smanjenje upala i dobar metabolizam.
“Kad su deo uravnotežene ishrane, začini doprinose zdravlju”, kaže dijetetičarka Kejt Sejv.
Ključno je koristiti ih često i u pravilnim količinama.
“Mogu se dodati gotovo svakom jelu, na vama je da budite kreativni”, predlaže ona.
Začini koji su posebno korisni za zdravlje mozga su: đumbir, kardamom, kurkuma, cimet i karanfilić.
Đumbir
Ovaj začin je prepun fitohemikalija uključujući beta-karoten, kapsaicin, kofeinsku kiselinu, kurkumin i salicilate, štiti od stresa i pada funkcije mozga.
Može se dodati, raznim sokovima i marinadama ili konzumirati kao čaj.
Kardamon
On se uglavnom koristi u indijskoj i kuhinjama istočnih zemalja. Snažan je antioksidans prepun vitamina i minerala.
Štiti od oksidativnog stresa, za koji se zna da vodi do demencije, kao i upala. Idealan je dodatak kuvanim jelima.
Kurkuma
Ovaj začin sadrži kurkumin, antioksidans odgovoran za divnu žutu boju, a koji važi i za moćno sredstvo u borbi protiv Alchajmerove bolesti.
Nedavna istraživanja pokazala su da može olakšati bol, kao i da ima pozitivan efekat na artritis, probavu i prevenciju karcinoma.
Dodajte ga raznim kuvanim jelima, rižotu ili omiljenom napitku od povrća.
Cimet
Cimet takođe sadrži snažne antioksidanse koji povoljno utiču na zdravlje mozga. Osim što ga neki dodaju u kafu, dobar je i za kaše, voćne napitk i naravno kolače.
Karanfilić
On je iznenađujući izvor hranjivih supstanci za jačanje mozga. Sadrži mangan i jedinjenje eugenol, koji se smatra pet puta delotvornijim od vitamina E. Možete ga koristiti za jela od svinjetine, piletine, ali i deserte.
Izvor; bodyandsoul.com.au, Foto: unsplash.com