Blagotvorne koštice sadrže i triptofan, koji učestvuje u proizvodnji serotonina, ublažava stres i depresiju…
Koštice lubenice mnogi izbacuju, verovatno jer nas od malih nogu uče da ih nije dobro jesti. Međutim, istraživanja pokazuju da su male crne semenke pravi izvor zdravlja.
Smanjuju nadutost
Semenke lubenice sadrže vlakna koja pozitivno utiču na rad probavnog trakta i tako olakšavaju nadutost.
Sadrže kalijum
Ovaj mineral reguliše količinu vode u našem organizmu, pa tako smanjuje otoke zglobova i stopala.
Pružaju zaštitu od UV zračenja i pomlađuju kožu
Koštice sadrže vitamin E, koji utiče na zdravlje kože, a sprečava fleke i pegice. Takođe, pune su antioksidansa, čime usporavaju proces starenja kože.
Jačaju imunitet
Zahvaljujući brojnim drugim mineralima koji se nalaze u košticama, poput gvožđa, bićemo zdraviji ako ih jedemo.
Sadrže i triptofan, koji učestvuje u proizvodnji serotonina, koji “leči” stres i kliničku depresiju.
Sadrže magnezijum i cink
Oni su bitni u funkcionisanju celog organizma, piše punkufer.
Možete napraviti čaj i sok
Ako vam se ne dopada da žvaćete tvrde crne semenke, možete da napravite čaj od njih. Evo i recepta: Prokuvajte četiri kašičice zdrobljenih semenki 15-ak minuta u dva litra ključaloj vodi.
Osim čaja, zdrobljene semenke možete iskoristiti i u soku od lubenice, a sve zajedno izblendate u blenderu i začinite s nekoliko listića sveže nane. Možete ga piti topao ili hladan.
IZVOR: N1, FOTO: UNSPLASH